Zuurkool met spek

zuurkool.jpg

Een jaar of 15 geleden kwam ik een fietsboekje tegen in een oud landhuis in het zuiden van Frankrijk. Het was geschreven door Tonny Eyk, beter bekend als Teun Eikelboom, een “goedlachse pianeur” die ook van fietsen houdt.

Hij schreef in dit kleinood over zijn fietstocht door Frankrijk en zijn bezoek aan Willem Duys, een knorrige programmamaker uit de oude doos. Deze Duys woont in het zuiden van Frankrijk en had vanuit zijn Noord Hollandse schoonfamilie een traditie mee naar het zuiden genomen: ” Eet op 1 januari zuurkool met spek, dan heb je de rest van het jaar geen geld gebrek”… maar dan ook met wat kwartelpootjes natuurlijk…

2 Reacties op “Zuurkool met spek”

 1. Ziet er toch zeer Frans uit, met al die extra vlees- en worstsoorten, ze maken er zich in de Elzas (zo te zien) niet af met een HEMA rookworst. Ben meer van de keuken van het land van Duys, rond Nice. Iets verderop daar hebben ze een Oudjaarstraditie, die ik gisteren voor vrijwel al mijn familieleden in de praktijk heb kunnen brengen. In Turijn eet men op Oudejaarsavond linzen en hoe meer linzen men eet, hoe gelukkiger men wordt in het nieuwe jaar. Dit schept een bepaalde vernatwoordelijkheid voor de kok, want als het niet lekker is …, daar gaat je jaar! Maar alle 24 aanwezigen hebben ruim tot zich genomen, dus ik had eer van mijn werk en gekookt met liefde. Het is voor grote groepen zo ie zo een mooi recept:

  Linzen laten koken in groentebouillon en rode wijn (niet teveel wijn anders wordt het bitter, zeg 50-50) met 2/3 laurierbladeren, na een uurtje (hangt van de linzen af) stukjes wortel erbij, reepjes spek bakken & prei in veel knoflook, olie en een beetje boter en met een beetje provencaalse kruiden, hupsakee bij elkaar en met bruin brood & boter serveren.

 2. he Dick
  gisteravond nog net voor we te zwemmen zijn gegaan heb ik nog even man bijt hond gekeken van de vara elke dag 5 voor 7 op 2
  de bekende zuurkool fam hier uit de buurt langedijk
  geweldig om te zien en heerlijk om te eten
  succes john

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: