Het Schip (2)

michel-de-klerk.jpg

Michel de Klerk

Vorig jaar (2007) kwam ik ’s avonds in de Spaarndammerbuurt in Amsterdam een voor mij bewaard geheim tegen. Een bouwwerk dat een van de 1000 belangrijkste architectonische gebouwen ter wereld is ” Het Schip“. Het gebouw dat rond 1920 ontsproten is uit het wonderlijke, bijna geniaal gestoorde brein van Michel de Klerk. Het absolute neusje van de zalm van de Amsterdamse School. Ik had me voorgenomen om samen met Erwin van de Pol dit gebouw een keer te bezoeken.

Afgelopen middag was het zo ver en ik moet je zeggen dat ik nog steeds aan het nagenieten ben. Een van de spreuken die ik in de gerestaureerde modelwoningen tegen kwam is:

“WEES ALTIJD NETJES OP UW KLEEREN, EEN VOGEL KENT MEN AAN ZIJN VEEREN”….

3 Replies to “Het Schip (2)”

 1. Hallo Dick,
  Mijn veren zitten onder mijn kleren,
  maar je kan mij herkennen aan het volgende:

  De kuifaalscholver onderscheidt zich in de broedtijd van de gewone aalscholver door een kleine, naar voren buigende kuif. Buiten de broedtijd is de kuifaalscholver te herkennen aan het kleinere formaat, een minder dikke snavel en de rondere kop.

  Groet Erwin

 2. Aansluitend bij de kuifaalscholver van Erwin Vogel, een prachtig detail draag ik verder in het leven bij me uit deze archtitectuurkathedraal. In de glas in lood ramen van de telefooncel in het van binnen lavendelblauwe (!) postkantoor: een luistervinkje in rood en zwart in elke rij ramen.

  Wij gaan moedig voorwaarts, zo zeiden de sociaal-democraten die vroeger ’t Schip bevolkten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s