Haring, hutspot en witte brood

Cornelis Joppenz.

Vandaag zijn een aantal van mijn clienten spoorloos. Ze vieren op 3 oktober Leidens ontzet, dat plaatsvond op 3 oktober 1574.

Leiden koos in 1572 de kant van Willem de Zwijger de Prins van Oranje. Het jaar daarop belegerde de Spaanse troepen de stad tot twee maal toe. Nadat de Spaanse troepen de belegering hadden opgegeven werden de stedelingen door de watergeuzen getrakteerd op haring en wittebrood. In het verlaten legerkamp ontdekte volgens de overlevering de arme weesjongen Cornelis Joppensz. de hutspot van pastinaak, uien, wortelen en vlees.

Ik zeg:”Leidenaren, laat je gaan….”

4 Reacties op “Haring, hutspot en witte brood”

 1. En … Duitse hereniging in 1990, Das Leben der Anderen en Goodbye Lenin op de Duitse Verrekijk 1 nu. Als het inderdaad historisch zeer belangrijke Leidens ontzet (niet ironisch bedoeld voor een keertje van mijn kant, ik ben historicus van huis uit) nog eeuwen daarna gevierd wordt, en bijna niemand meer weet dat de sleutel tot de 20e eeuw 3 oktober is, met als kernwoord Duitsland, dat eigenlijk voor de eerste keer (ja, denk daar maar eens over na, maar het is echt zo), één land werd, waar leidt dan toe?

 2. Je hebt gelijk Erwin, de sleutel tot de 20ste eeuw, allemaal waar, maar het ging mij die dag over wat anders. Ik was even niet verbonden met een aantal coachees die een ritueel hadden op die dag. Daarvan was de hutspot het meest onbekende deel. Ze hadden in die tijd geeneens aardappelen….ook historisch heel belangrijk, de basis….
  Ik zal vanaf nu op 3 oktober eisbein mit sauerkraut eten… heb een mooie dagdagdag

 3. Een mooi stuk, dank je wel Dick!!
  Trouwens het was alleen peen en ui en inderdaad geen aardappelen die cornelis vond.

  Have a nice weekeind

  Michel

 4. Deze geboren Leidenaar zat heerlijk in een rustig Voorschoten. Over vereniging gesproken: Zoonlief (die in Voorschoten op school zit) lag in een rustig Tropicana te plonsen met vriendje, terwijl Dochterlief (Wassenaarse scholiere) wreed naar school moest. Daar konden geen peen en uien tegenop. Die had ik dus ook niet gekookt, maar….. de buurvrouw wilde graag naar het feest en omdat ik de hele middag op haar klapstuk op een pruttelvuurtje “gepast” had, kreeg ik ’s avonds alsnog bijna eigenste bordje Hutspot dit jaar….

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: