Hamburgers

hamburgerobama-small

Het was in de eerste helft van de zestiger jaren. Ik zat op de Vondelschool in Amsterdam. Op deze lagere school kwam opeens een donkere jongen uit Suriname in de klas, dat was vreemd voor ons. Zijn naam was Lesley Gemin. Al vrij snel werd hij uitgescholden voor “bruine drol”. Ik bracht hem naar huis en over zijn wangen stroomden dikke tranen. Na de lagere school heb ik de boeken, die gingen over rassensegregatie in Amerika, verslonden. Ook schaam ik mij soms nog wel eens voor het woord apartheid, een Afrikaans woord. Afrikaans is de dochtertaal van het Nederlands en apartheid is over de hele wereld als leenwoord opgenomen. Vanavond zit ik vroeg voor de televisie, ik haal zo hamburgers voor het menu. Er is altijd hoop………..

(dit schreef ik op de dag van de inauguratie van Barack Obama)

3 Reacties op “Hamburgers”

    1. Beste Tobias, begin zestiger jaren was Nederland nog in hun VOC tijdsgeest. Racisme, ook al noemden ze dat niet zo, was normaal, alles wat anders was dan aardappelen met jus was niet goed. Gelukkig is er al veel verbeterd en ook is er nog een lange weg te gaan. Vorig jaar heeft Lesley een verrukkelijke uitgebreide maaltijd gemaakt, we hebben genoten het is een lieverd!!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: