De bonne fooi! (here we go again)

Bonnefooi

De afgelopen maand ben ik heerlijk, op de bonne fooi, door Europa getrokken. Gewapend met creditcard en tandenborstel en mijn betere wederhelft aan mijn zijde, bezochten we berg en dal, kust en binnenland, details en vergezichten. De accu’s zijn weer geladen en het licht zit weer in mijn ogen.

Lieven attendeerde mij deze morgen erop dat het weer tijd wordt om de digitale pen ter hand te nemen. Ik heb heus wel geschreven, dagelijks heb ik fotobeelden of hersenspinsels over de wereld gestrooid, dat waren twitters die zijn te vinden onderaan deze pagina onder de naam Equalaffection. Nu we het toch over bonne fooi hebben…

Bonne fooi
Let op: Spelling (deels) uit 1864: (verbasterd van het fransche bonne foi), goede trouw; op de -, blindelings, op goed geluk.

bonnefooi
Spreekwoorden: (1914) Op de bonnefooi,
d.w.z. in goed vertrouwen (lat. bona fide), op goed geluk; ontleend aan het fr. à la bonne foi. Bij Servilius, 165 vinden wij opgeteekend al boone fooi te werke gaen, rectam ingredi viam, waar dus niet aan foi (lat. fidem), maar aan voie (weg) gedacht wordt.

Bron

Delen:

Facebook
Twitter
LinkedIn