Oskar Back

In de begin jaren negentig mocht ik een middag Sinterklaas vervangen bij zijn werkzaamheden. Ik weet nog heel goed tijdens een van de bezoeken die middag, verscheen er een jongetje voor me met een viool. Vol passie en heel serieus speelde hij het materiaal dat een goed Sint graag hoort.

In 2003, toen half Nederland naar de Dam trok om Jamai en Jim te zien, won deze jongen met viool het Davina van Wely concours. In 2005 volgde hij in Siena masterclasses bij Giuliano Carmignola. Vorig jaar had ik het genoegen om deze volgroeide en ervaren jongeman weer te zien spelen in de tuin bij hele goede vrienden van me, ik was onder de indruk. De intense passie die ik gezien had toen ik hem voor het eerst zag was er nog steeds en de volmaakte beheersing van zijn instrument in samenspel met zijn liefdevolle gevoel raakte mij intens tijdens de werken die hij speelde.

31 mei won hij het 21ste nationale vioolconcours, de Oskar Back prijs. De vraag blijft, wat is nu het verschil tussen een artiest en een bekende Nederlander. Voor mij is het simpel, Jeroen van der Wel, je bent een held!! Ik zal een goed woordje voor je doen dit jaar bij Sinterklaas….

Delen:

Facebook
Twitter
LinkedIn